Ancona

Toen in de 4e eeuw voor Christus een groepje Grieken vanuit Syracuse de Adriatische kust verkende, moet ze onder de indruk zijn geraakt van de prachtige kaap Conero en de natuurlijke beschutting die deze biedt met een kustlijn in de vorm van een elleboog (in het Grieks Ankon). Deze Grieken uit het geslacht van de Doriërs stichtten er Ancona. En dat is te zien aan de structuur van de stad, architectonisch ontworpen om vooral vanaf de zee gewaardeerd te worden.

De ongebruikelijke elleboogvorm van de kliffen maakt dat op bepaalde plekken niet alleen de zonsopgang, maar ook de zonsondergang zichtbaar is boven de zee. Dit is te zien vanaf de kathedraal op de Guasco heuvel, en bij de oude vuurtoren bovenop de Kapucijnenheuvel.

De oude stad zelf presenteert zich als een mix van stijlen, die teruggaan naar verschillende fasen van haar verleden. De Romeinse aanwezigheid bijvoorbeeld blijkt imposant uit de muren van de boog van Trajanus en het amfitheater. De tijd van het Gotische Venetië heeft iets met de Via della Loggia, de Loggia dei Mercanti, de kerk van San Francesco alle Scale en die van Sant’Agostino.

De Middeleeuwen vind je terug in de architectuur van het Palazzo del Senato en Palazzo degli Anziani, evenals in Santa Maria della Piazza. Je dorst kun je lessen bij de Tredici Cannelle fontein, lokale specialiteiten kun je proeven in Bontà delle Marche.

ancona le marche roadtrip villa fonti

In het historische centrum vind je aan het Piazza del Plebiscito Ristorante La Moretta, sinds 1897 gespecialiseerd in stokvis volgens Ancona-receptuur: stoccafisso all’Anconitana.

Verder vind je een klein rond eerbetoon (pag. 25) , wat men in Ancona gewoon ‘het monument’ noemt. Het is bedoeld om de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog te eren. Guido Cirilli, zelf uit Ancona, situeerde het aan het einde van de Via della Vittoria, bij spiaggia del Passetto.

Breng eens een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum in het Palazzo Ferretti. Of het Teatro delle Muse (voor het programma www.teatrodellamuse.org) en het Museo Tattile Statale Omero. Dat laatste is ondergebracht in het vijfhoekige Mole Vanvitelliana, in 1773 gebouwd in de haven die toen werd vernieuwd.

In Museo Omero mag je kunst aanraken – een ervaring die in vrijwel alle traditionele musea ter wereld is uitgesloten. Kunst op de tast is naar het idee van de blinde professor Aldo Grassini en diens vrouw Daniela, beiden gepassioneerde reizigers.

Vakantievilla in de buurt van Ancona

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. We hebben ze zodanig ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op ongeveer 1 uur rijden van het mooie plaatsje Ancona.

De appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad heeft in de winter van 2022 een renovatie ondergaan en nu zal het ’s avonds ook feëeriek worden verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waardoor je gezien wordt. We geven tips en persoonlijke aandacht waardoor je net die leuke plek ontdekt of kunt eten in de beste restaurants.

Bekijk appartenmenten

Van Villa Fonti naar Sirolo en Numana


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen