Ancona

Kaap Conero
Toen in de 4e eeuw voor Christus een groepje Grieken vanuit Syracuse de Adriatische kust verkende, moet ze onder de indruk zijn geraakt van de prachtige kaap Conero en de natuurlijke beschutting die deze biedt met een kustlijn in de vorm van een elleboog (in het Grieks Ankon). Deze Grieken uit het geslacht van de Doriërs stichtten er Ancona. En dat is te zien aan de structuur van de stad, architectonisch ontworpen om vooral vanaf de zee gewaardeerd te worden.

Zonsop- en ondergang boven zee
De ongebruikelijke elleboogvorm van de kliffen maakt dat op bepaalde plekken niet alleen de zonsopgang, maar ook de zonsondergang zichtbaar is boven de zee. Dit is te zien vanaf de kathedraal op de Guasco heuvel, en bij de oude vuurtoren bovenop de Kapucijnenheuvel.

Het verleden zichtbaar in vier bouwstijlen
De oude stad zelf presenteert zich als een mix van stijlen, die teruggaan naar verschillende fasen van haar verleden. De Romeinse aanwezigheid bijvoorbeeld blijkt imposant uit de muren van de boog van Trajanus en het amfitheater. De tijd van het Gotische Venetië heeft iets met de Via della Loggia, de Loggia dei Mercanti, de kerk van San Francesco alle Scale en die van Sant’Agostino. De Middeleeuwen vind je terug in de architectuur van het Palazzo del Senato en Palazzo degli Anziani, evenals in Santa Maria della Piazza.

ancona le marche roadtrip villa fonti

Historische menukaart
In het historische centrum vind je aan het Piazza del Plebiscito Ristorante La Moretta, sinds 1897 gespecialiseerd in stokvis volgens Ancona-receptuur: stoccafisso all’Anconitana. Je dorst kun je lessen bij de Tredici Cannelle fontein, lokale specialiteiten kun je proeven in Bontà delle Marche.

Piazza IV Novembre
Aan de oostkant van de stad staat wat men in Ancona gewoon ‘het monument’ noemt. Het is bedoeld om de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog te eren. Guido Cirilli, zelf uit Ancona, situeerde het aan het einde van de Via della Vittoria, op het Plein van de Vierde November, bij Spiaggia del Passetto. Iets lager hangt boven de rotsen en het strand het Restaurant De Lift, wat vooral een terras is met een geweldig uitzicht en een lift die je tegen een kleine vergoeding laat landen op het lager gelegen strand.

Bijzondere musea
Breng eens een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum in het Palazzo Ferretti, Via Gabriele Ferretti, 6. Dat is in de richting van de Cattedrale di San Ciriaco, gelegen op een heuvel in de punt van de elleboog. Of ga naar het Teatro delle Muse, in het oudste stadsdeel, Piazza della Repubblica. Zie voor hun programma www.teatrodellamuse.org. Iets bijzonders is het Museo Tattile Statale Omero. Dat museum is ondergebracht in het vijfhoekige Mole Vanvitelliana, een eiland dat in 1773 is gebouwd in het hart van de haven aan het westen van de oude stad. In Museo Omero mag je kunst en maquettes aanraken – een ervaring die in vrijwel alle traditionele musea ter wereld is uitgesloten. Kunst op de tast is naar het idee van de blinde professor Aldo Grassini en diens vrouw Daniela, beiden gepassioneerde reizigers.

Vakantievilla in de buurt van Ancona

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. Die zijn zo ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op ongeveer een uur rijden van deze historische hoofdstad van de de regio Le MarcheDe appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad is recent gerenoveerd en ’s avonds feeëriek verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waar je gezien wordt. We geven je tips en persoonlijke aandacht, om net die ene leuke plek te ontdekken – zoals in Ancona – dat fijne restaurant waar je authentiek kunt eten voor een redelijke prijs.

Bekijk appartementen

Van Villa Fonti naar Ancona


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen