De Marathon van Le Marche

ColleMar-athon, van de heuvel naar de zee
De ColleMar-athon gaat begin mei van de hoogten van Barchi, 320 m boven de zeespiegel, naar de kust bij Fano. Daarbij kronkelt de route over glooiende bergkammen en door oude borghi zoals Mondavio, Orciano, S.Giorgio, Piagge, Cerasa en San Costanza. Het is daarmee een unieke loop door de geschiedenis en de cultuur van een volk, rijk aan tradities en sterk in een eeuwenoud verleden. Op de eerste zondag in mei start de 42 kilometerloop onder de eeuwenoude poort van Barchi – en finisht de loop onder de meer dan tweeduizend jaar oude Boog van Augustus (Arco d’Augusto) in Fano, feitelijk ook een stadspoort, van het Romeinse Fanum Fortunae.

Halve Marathon
Deze route vertrekt uit Mondolfo, een dorp ten zuiden van Fano, raakt San Costanzo, steekt de Ponte Metauro over en komt aan onder de imposante Boog van Augustus in Fano. Eerste zondag in mei, 21 kilometer van Mondolfo naar Fano.

Ten ColleMar-athon
Deze route biedt ook de tien-kilometer afstandlopers de mogelijkheid zich onder te dompelen in de sfeer van de marathon. Alle drie de afstanden komen rond dezelfde tijd aan in Fano. Eerste zondag in mei, 10 kilometer van Zona Ombaccia naar de historische Boog van Augustus in Fano. 

Inschrijven
Start in de ochtend van een zon- of feestdag eind april of begin mei. Voor alle afstanden kun je je inschrijven via Icron. Meer informatie over parcours en programma op de website van de organisatie.

Barchi

Dertig eeuwen historie
Barchi is de oudste borgho van de gemeente Terre Roveresche. Vermoedelijk al in de tiende eeuw voor Christus gesticht door de Picenërs uit het Oosten, waar 600 jaar later de Galliërs uit het Noorden de streek overnamen. Enkele eeuwen later maakten de Carthagen uit het Zuiden de streek onveilig. Tot in 207 voor Christus deze Afrikaanse krijgers en hun Gallische handlangers, juist in die omgeving, werden verslagen en er een periode van vijf eeuwen vrede en welvaart volgde: de Pax Romana.

Borgho
Barchi is de oudste borgho van de gemeente Terre Roveresche. Vermoedelijk al in de tiende eeuw voor Christus gesticht door de Picenërs uit het Oosten, waar 600 jaar later de Galliërs uit het Noorden de streek overnamen. Enkele eeuwen later maakten de Carthagen uit het Zuiden de streek onveilig. Tot in 207 voor Christus deze Afrikaanse krijgers en hun Gallische handlangers, juist in die omgeving, werden verslagen en er een periode van vijf eeuwen vrede en welvaart volgde: de Pax Romana.

Markante poort
Na de val van het Romeinse Rijk was het weer eeuwen ongewis door Germanen, Oost-Goten en Longobarden. In de middeleeuwen wisselden Paus Stefano II, Karel de Grote, de Montfeltro’s, de Della Roveres en de Medici elkaar af, om tenslotte, via Napoleon, en nog een keer de Pauselijke staat, in 1860 aan te sluiten bij het Koninkrijk Italië. Het was deze turbulente geschiedenis, die al in de 16e eeuw aanleiding gaf om de borgho te versterken. De beeldbepalende poort in de borgho wordt in de zomer door de dorpelingen traditioneel voorzien van kantwerk.

BARCHI LE MARCHE
BARCHI
ORCIANO

Orciano di Pesaro

De Marathon gaat van Barchi naar Orciano di Pesaro. Deze borgho is vermoedelijk gesticht di Pesaro door de Carthagen die daar in de buurt in 207 voor Christus werden verslagen en geen zin hadden in de reis terug naar huis. In 1474 liet Giovanni delle Rovere hier de kerk Sante Maria Novella bouwen, een topstuk van de Renaissance. Vanaf Barchi kom je via Fornace het dorp binnen. Bekend van de voormalige steenbakkerij, waaraan een schoorsteen bij Fornace en een klein museum in het poortgebouw nog herinneren.

Mondavio

De Marathon maakt na Fornace eerst een rondje naar Mondavio, om vervolgens door Orciano di Pesaro te trekken. Mondavio, dat op deze pagina wordt beschreven, behoort tot de allermooiste borgi van Italië.

Piagge

De Marathon gaat door Piagge, een dorp met veel bijzonderheden die op deze pagina staan beschreven.

Fano

De Marathon finisht onder de tweeduizend jaar oude stadspoort van Fano, die abusievelijk de Boog van Augustus wordt genoemd. Het lieflijke havenstadje wordt beschreven op deze pagina.

Vakantievilla in de buurt van Barchi en Orciano di Pesaro

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. Die zijn zo ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op enkele kilometers van de startplaats van de Marathon Barchi – FanoDe appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche en Barchi. Het zwembad is recent gerenoveerd en ’s avonds feeëriek verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waar je gezien wordt. We geven je tips en persoonlijke aandacht, om net die ene leuke plek te ontdekken – zoals in de gemeente Terre Roveresche – dat fijne restaurant waar je authentiek kunt eten voor een redelijke prijs.

Bekijk appartementen

Van Villa Fonti naar Barchi en Orciano


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen