We startten met Villa Fonti in 2013. Tien jaar later was het tijd om de villa te verduurzamen. Dat werd grondig aangepakt.

Ruimtekoeling en -verwarming

In 2013 werden in de wanden en vloeren van de villa leidingen gelegd voor het warm water, dat wordt rondgepompt tussen de opgeknapte radiatoren en de verwarmingsketel. Deze ketel brandde op huisbrandolie, in afwachting van toekomstige innovaties. Overigens wordt de villa in de winter nauwelijks gebruikt – en dus niet verwarmd. Inmiddels ontstond tijdens de zomer behoefte aan koeling. Daar wilden we graag duurzaam invulling aan geven. We kozen voor klimaatbeheersing op basis van een Variable Refrigerant Flow systeem. Met één grote warmtepomp zijn alle ruimten voorzien van warmte en koeling. Deze warmtepomp, een City Multi R2 van Mitsubishi, kan zowel 40 kilowatt koelen als 45 kilowatt verwarmen. Iedere kamer heeft haar eigen regeling. De binnenunits zijn aangesloten op leidingen, die hier tien jaar geleden al voor waren aangelegd – evenals de leidingen voor de condensafvoer en de stuurstroomkabel van de units.

Nachtventilatie

Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden, die het klimaat in de zomer biedt, blijft het verstandig ’s nachts te ventileren en overdag op de zonkant de luiken te sluiten. Daarvoor zijn de luiken en horren van alle 40 ramen gerenoveerd of vervangen. ’s Zomers zuigt tijdens koele nachten een centrale ventilator in één van de fraaie “schoorstenen” via buizen in de badkamers en de keukens buitenlucht aan in de slaapkamers.

Isolatie

De stenen buitenmuren zijn ruim een halve meter dik. De ramen zijn dus de zwakke plekken in de thermische weerstand van de mediterrane villa. Voor zover dat nog niet is gebeurd, zullen de ramen en deuren de komende jaren worden vervangen door ramen met hoog-rendement dubbelglas. Om de warmte in de zomer en de kou in de winter buiten te houden, is de zolder geïsoleerd met een 15 cm dik pak isolatie.

Warm water (A.C.S)

De villa beschikt over 14 douches. Dat vraagt heel wat warm water. Ook daarvoor werd een centrale warmtepomp geïnstalleerd. Deze warmtepomp, een hoog temperatuur Daikin Altherma, voorziet met zijn 18 kilowatt, twee Pleion BWP boilers van in totaal 1.500 liter warm water. Voor de zekerheid kan het water in de boilers ook direct elektrisch worden verwarmd. De geïsoleerde leidingen die in 2013 vanuit deze boilerruimte naar de douches en keukens zijn aangelegd, vervullen ook na de transitie hun taak.

Voedselbereiding

In 2013 werden de keukens in de appartementen voorzien van elektrische fornuizen en ovens. In de grootkeuken beneden werd nog gekookt op propaangas. Inmiddels wordt hiervoor ook in de grootkeuken gebruik gemaakt van elektrische inductie kookzones en een elektrische oven.

Verlichting

De binnen- en buitenverlichting werd al in 2013 uitgevoerd met Ledlampen. Zelfs de kroonluchters in de hal en de verlichting in het zwembad zijn voorzien van ledlampen.

Duurzame mobiliteit

Naast duurzame energie voor het gebouw is ook duurzaam vervoer van belang. Mooi dat ÖBB sinds 2023 de verbinding tussen verschillende grote steden in Europa en Bologna met nachttreinen bedient (zie www.choo-choo.eu en www.nightjet.com). In combinatie met elektrische huurauto’s biedt dat een duurzame keuze (zie www.lowcarbontravels.nl/pakketten-lemarche). Kom je met een elektrische auto? Dan kun je vanaf 2024 de accu opladen bij de villa bij een 22 kW laadpaal van Marchiaanse makelij.

Energieopwekking

Al deze voorzieningen vragen om elektriciteit. Daarin voorziet de zon percies in de maanden waarin we het nodig hebben. Dan wordt de zonne-energie voor ons door 46 fotovoltaïsche panelen omgezet in zo’n 20 megawatt elektriciteit. De plek was nog even zoeken. Villa Fonti is immers een bouwwerk van monumentale waarde. Uiteindelijk bleek het hoge dak de enige optie. Daar werden de panelen netjes ingepast tussen de dakpannen en tevens het dak gerenoveerd. Om verzekerd te zijn van energie op donkere dagen en om de duurzaame energie op zonnige dagen buiten het seizoen terug te kunnen geven, moest over een lengte van 600m een 50 mm² kabel worden gelegd om de aansluiting op het elektriciteitsnet versterken.

Zwembad

Het zwembad wordt rechtstreeks verwarmd door de zon. Daarvoor is geen ingewikkelde omzetting van energie nodig. De warmtewisselaar is verwijderd en wordt niet vervangen. Daarvoor zijn geen materialen nodig. Dat is nog eens duurzaam. De oude pomp is vervangen door een energiezuinige pomp, die alleen draait als dat nodig is voor het filteren of het laten stromen van het zwemwater. Het zwembad is voorzien van een nieuwe bekleding en LED verlichting.

Net Zero Carbon

Daarmee is Villa Fonti energetisch per saldo een energie neutrale locatie – waar onze gasten optimaal genieten met een uiterst bescheiden impact op het klimaat.

Rinus Vader