Mondavio

Deze borgho is gelegen op een heuvel, zo’n 20 km van de Adriatische zee. Het dorp is omringd door een onberispelijke, 780 m lange muur. Deze vestingwerken zijn gebouwd in opdracht van Giovanni della Rovere; rond 1490 en sindsdien nooit aangevallen of belegerd.

Rocca Roveresca bevat een achthoekige Mastio (donjon), het fort, Il Rivellino (de stenen loopbrug), de torens en de gebouwen binnen en op de muren. De fortificaties van Mondavio zijn het laatste meesterwerk van Francesco di Giorgio Martini, een van de beroemdste architecten van de Renaissance. En dat is te zien!

Al blijft het een militair bouwwerk, de schoonheid van deze stoere verdedigingswerken valllen op. In het fort bevindt zich het Museo di Rievocazione Storica, waar met gekostumeerde wassen beelden het dagelijks leven uit de 15e eeuw tot leven wordt gebracht. Met recht één van de mooiste dorpen van Italië.

Mondavio
Mondavio
Mondavio

Achter de muren ontvouwt zich een verbazingwekkende historische kern met palazzo’s, kerk, klooster, stadhuis, museum en een klein theater. Het vormt de fraaie achtergrond voor het dagelijks leven van dit gezellige dorpje. Het dorpspleintje als centrum gaat over in de kleine straatjes en het park met Ristorante Al Giardino.

Je kunt er de dorpsbewoners ontmoeten, lekker eten en een espresso of een eenvoudig drankje met hen drinken. Het is die stoere buitenkant met dit liefelijke hart, dat Mondavio zo aantrekkelijk maakt.

Mondavio is het decor voor een jaarlijkse reeks aan feesten. In januari viert men er het Festo del Nino, een feest ter ere van Sant’Antonio Abate, de beschermer van de dieren.

Van 13 tot 15 augustus is het tijd voor het grootse historiefeest Caccia al Cinghiale. Dan pakken de inwoners uit met een kostuumparade, wedstrijden boogschieten, en een muziek- en lichtspel met een gesimuleerd kasteelvuur.

In november is het de beurt aan de Estate di San Martino, met eet- en wijnkraampjes en het typische gerecht van het dorp: tacconi di fave, een pasta van tuinbonenmeel.

De enige serieuze winkel aan het Piazza Della Rovere in de borgho is tegelijkertijd bijzonder: juwelier Della Rovere. Haar ware liefde zijn de halfedelstenen, waarmee al tientallen jaren hele collecties zilveren sieraden worden samengesteld, aangevuld met een breed assortiment mineralen. Een verrassende diepe winkel met een verrassend diep assortiment.

Het dorp heeft zelfs een kleine kaasmakerij. In de ondergrondse tufsteengrotten van Mondavio, waar vocht, natte stenen en meeldauw de essentiële ingrediënten bieden om tot een goed product te komen, bedacht Claudia Ridolfi een manier om geitenkaas te verbeteren. Je vindt haar Affinità Gustative binnen de muren van de Borgho aan de Via Rossini 4. Let even op, want je loopt het winkeltje zo voorbij.

Vakantievilla in de buurt van Mondavio

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. We hebben ze zodanig ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op ongeveer 15 minuten rijden van het mooie plaatsje Mondavio.

De appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad heeft in de winter van 2022 een renovatie ondergaan en nu zal het ’s avonds ook feeëriek worden verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waardoor je gezien wordt. We geven tips en persoonlijke aandacht waardoor je net die leuke plek ontdekt of kunt eten in de beste restaurants.

Bekijk appartementen

Van Villa Fonti naar Mondavio


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen