Parco Naturale del Monte San Bartolo

Dit regionale natuurpark is een van de vier natuurreservaten in Le Marche, de ideale plek voor wie even wil bijkomen van de dagelijkse drukte. Je kunt er prachtig fietsen en wandelen, genietend van al het moois om je heen. In dit natuurgebied, met een oppervlak van slechts 1.600 hectare vind je alles voor een perfect dagje uit: goed aangelegde en bewegwijzerde fiets- en wandelpaden, steile kliffen, middeleeuwse vestingstadjes, ruige stranden, baaitjes, uitbundige bloemenvelden, rotspartijen, panoramische vergezichten, en villa’s waarvan alleen de tuinen al meer dan een bezoek waard zijn.

In het noorden van Le Marche

Aan de Adriatische kust, aan weerszijden van de grens tussen de regio’s Emilia-Romagna en Le Marche, liggen de kustplaatsen Cattólica en Gabicce Mare. Samen vormen ze het voorlopige einde van de lange brede zandstranden, die zich uitstrekken van Ravenna en Rimini. Daar, waar de kustlijn zich binnen enkele honderden meters verheft van zeeniveau bij Gabicce Mare naar het 200 m hoger gelegen Gabicce Monte, neemt het park vanuit het noorden een aanvang. Gabicce Monte is dan ook een kustplaatsje dat ligt op een plek met een prachtig uitzicht over de badplaatsen van Emilia-Romagna.

20 kilometer kust beschermd natuurgebied

De gemeente Gabicce Monte vormt daarmee de noordelijke rand een prachtig kustgebied met kliffen en heuvels, baaien en strandjes, dat zich uitstrekt tot de 20 kilometer zuidelijker gelegen provinciehoofdstad Pesaro. Pas daar gaat de kust weer over in bekende brede stranden van Le Marche. Het bijzonder fraaie natuurgebied is beschermd door de parkautoriteit Parco Naturale del Monte San Bartolo. Die opereert namens de regio Le Marche, de gemeenten Gabicce Mare en Pesaro en enkele natuur- en landbouworganisaties.

Wandelroutes

Het park, dat kortweg ‘San Bartolo’ wordt genoemd, leent zich uitstekend om te wandelen. Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet, ook al kun je in deze kusstrook nauwelijks verdwalen. All trails heeft er zes wandelingen beschreven, die goed zijn voor een wandeling van 3 tot 6 uur. De parkautoriteit heeft een app uitgebracht (San Bartolo Experience) met vier wandelingen, waarbij je interactief, met behulp van je GPS, wordt geleid, zowel naar het startpunt als langs de route. De langste wandeling is het San Bartolo pad, dat 19 km lang is en drieënhalf uur wandelen biedt – en dan moet je nog terug.

Fietsen

Het park wordt doorkruist met een prachtige toeristische route: de SP44 die terecht bekend staat als de Strade Panoramica Adriatica, die Gabicce Mare en Pesaro verbindt. De route slingert over steile hellingen, door betoverende, glooiende landschappen en adembenemende uitzichten op zee. Daarom is San Bartolo zeer geschikt om op de fiets te verkennen, of om deel uit te maken van een geslaagde motorrit. Bij Gabicce Monte (al in 998 na Christus genoemd, als Castrum Ligabitii) zijn fietsen te huur en worden fietsexcursies aangeboden.

Paardrijden

Deze prachtige locaties bieden ook volop gelegenheid om paard te rijden. In de località Brisighella, midden in het park bij Fiorenzuola di Focara, bevindt zich manege Jillaroo, die alles biedt met betrekking tot paardrijden, van lessen tot wandelingen, van zadeldoop met pony’s en paarden tot paardenopvang. Afhankelijk van je ervaring met de dieren kun je paardrijden over de heuvels en strand en door het water. De ingang is aan de doorgaande weg in het park.

Historische villa’s en kastelen; dorpen en wijngaarden

Langs de Strada Panoramica liggen de charmante middeleeuwse dorpjes Casteldimezzo (Castrum Medi) en Fiorenzuola di Focara, gelegen op een klif hoog boven de zee. Hier ontmoeten fietsers, toeristen en de dorpelingen elkaar in het café op het plein. De terrassen aan de zeekant van Ristorante ‘La Rupe’, aan het Piazza Dante Alighieri van Fiorenzuola di Focara onopvallend smal, bieden een verrassend uitzicht.

De druiven groeien tot aan de zee, zoals te zien op deze foto van de wijngaarden van fattoria Mancini bij Fiorenzuola di Focara. Dat zorgt voor een bijzondere, zilte smaak van de wijnen.

Zuidelijker, bij de Monte San Bartolo, ligt Villa Imperiale, een markant woongebouw uit de Renaissance. Aan de zuidwestelijke rand van het park ligt de zeventiende-eeuwse Villa Caprile. Beide villa’s hebben prachtige tuinen en zijn voorzien van oude fresco’s. De tuinen zijn zeker een bezoek waard; de gebouwen van Villa Caprile zijn toe aan renovatie.

Tussen Gabicce Mare en Colombarone zijn de mozaïekvloeren te zien van een Romeinse villa Domo Colombarone die rond het einde van de III eeuw na Christus is gebouwd langs de Via Flaminia tussen Fano en Rimini. Deze weg was al vijfhonderd jaar eerder aangelegd door de Romeinen, om vanuit Rome makkelijker naar Rimini te kunnen reizen.

Om, lang na de val van het Romeinse Rijk, de doortocht langs deze route door de Siligata te controleren, werden tussen de X en de XIII eeuw vier kastelen gebouwd. Behalve Casteldimezzo en Fiorenzuola di Focara, nu binnen de contouren van het park, zijn dat de goed bewaard gebleven kastelen Gradara en Granarola, net buiten het park. In Fiorenzuola di Focara herinneren slechts de resten van enkele poorten en muren aan die taak. Casteldimezzo is een nog authentiek middeleeuws adelaarsnest. Met een hoogte van tweehonderd meter boven de zeespiegel is dit het hoogste punt van het Parco San Bartolo. Het vormt een natuurlijk balkon met indrukwekkende uitzichten tot aan Rimini, San Marino, de Apennijnen en Gradara toe.

Verscholen baaien en stranden

De steile rotsen in het park maken er stranden tot een uitzondering. Op drie plaatsen zijn kleine baaien bereikbaar. Die bevinden zich dus in dit natuurgebied. Men gaat er dan ook van uit dat je er met respect mee om gaat, zodat flora en fauna ongestoord kunnen gedijen.

De eerste baai, net ten zuiden van Gabicce Monte, is Porto Baia Vallugola. Van deze natuurlijke inham tussen twee landtongen wordt verteld dat de Grieken en later de Romeinen deze plek gebruikten voor de export van wijnen. De restanten uit die vervlogen tijden zijn inmiddels verdwenen onder latere aardverschuivingen. Wel is er recent een badhuis gerestaureerd dat werd gebruikt door zeelieden die de haven aandeden. Het is te bereiken vanaf de SP44 ter hoogte van Vigna del Mare, met een weggetje omlaag, of wandelpad 151d. Vallugola staat bekend om zijn unieke schoonheid met een kiezelstrandje en een klein toeristenhaventje waar het heerlijk vertoeven is.

De tweede baai is alleen te voet te bereiken en in de zomer met een busje, door bij Casteldimezzo het pad Strada della Marina Via delle Rive del Faro bij La Montagnola vanaf de SP44 naar beneden te nemen. Hier vind je ook een leuke strandtent: Circolino del Molo.

Iets zuidelijker start bij het aan de SP44 gelegen Fiorenzuola di Focara het wandelpad 155a langs de dorpsmuur, dat ter hoogte van de terrassen van Ristorante La Rupe uiteen gaat in het Sentiero delle Passioni in noordelijke richting, terwijl het weggetje naar het strand kronkelend door het struikgewas, afgewisseld door plekken met een geweldig uitzicht, omlaag gaat naar het strandje La spiaggia di Fiorenzuola. Deze zandstranden zijn klein en intiem. De vele hutten op het strand, opgetrokken uit het aangespoelde wrakhout, geven de baai een bijzondere sfeer.

Heuvels en hoogland

Het hoogland La Montagnola is het meest kwetsbare stukje natuur in het park. Deze plek wordt ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd vanwege het geweldige panorama, in mei en juni één groot veld gele brem (sarothamnus scoparius) dat je pad Ripe di Casteldimezzo flankeert tot Vallugola. Een betoverende locatie, dicht bij de kliffen, waar respect voor de natuur dubbel is geboden.

Dezelfde gele brem vind je ook rond de Monte Castellaro. Op het hoogste punt is daar in 1902 een acht meter hoog stalen kruis geplaatst. Deze plek ligt op de route van roofvogels tijdens hun grote trekvluchten. Duizenden worden er hier waargenomen, in wel 26 verschillende soorten, waaronder de wespendief en de torenvalk. Een fascinerende omgeving.

San Bartolo Rivièra

“Dit is een paradijs voor fietsers, voor liefhebbers van wandelen en trektochten. U kunt beginnen bij Gabicce Mare en de panoramische weg nemen waarlangs u Gabicce Monte bereikt. Ga door de middeleeuwse dorpen Casteldimezzo en Fiorenzuola di Focara naar Pesaro. Neem de omweg door Gradara, net buiten het park. Dat noemen we De Gouden Driehoek. Binnen slechts enkele kilometers ervaar je een hoogwaardige landschap en culturele rijkdom”, aldus Domenico Pascuzzi, burgemeester van Gabicce Mare, over zijn ideeën bij San Bartolo Riviera in la Repubblica, juni 2021.

Vakantievilla in de buurt van San Bartolo

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. Die zijn zo ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op ongeveer 45 minuten rijden van Parco Naturale del Monte San BartoloDe appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad is recent gerenoveerd en ’s avonds feeëriek verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waar je gezien wordt. We geven je tips en persoonlijke aandacht, om net die ene leuke plek te ontdekken – zoals in het Parc San Boartolo – dat fijne restaurant waar je authentiek kunt eten voor een redelijke prijs.

Bekijk appartementen

Van Villa Fonti naar San Bartolo


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen