Pesaro, culturele hoofdstad van Italië

De hoofdstad van de provincie Pesaro e Urbino en dit jaar (2024) de culturele hoofdstad van Italië! De jury liet weten dat Pesaro niet alleen erg veel te bieden heeft qua cultuur maar dat het ook nog eens rijk is aan historische gebouwen en een mooi landschap.

Pesaro, de geboortestad van Rossini

De componist Gioachino Antonio Rossini werd op 29 februari 1792 geboren in Pesaro en daar is men trots op. Zijn geboortehuis, in 2015 gerenoveerd, is een museum voor deze beroemde zoon van de stad. Je vindt het aan de Via Rossini 34. In het Palazzo Mantani Antaldi, aan de Via G. Passeri 72, is een nationaal Rossini museum gevestigd; Museo Nazionale Rossini. Zelfs in het gemeentelijk museum wordt aandacht aan Rossini besteed. De componist biedt in ieder geval aanleiding tot een reeks van voorstellingen en opera’s, wat de bekendheid van de stad alleen maar ten goede komt. Beleef Rossini op z’n best en reserveer een van de stoelen in het Teatro Rossini uit 1673 aan het Piazza Lazzarini, of bezoek het Rossini Opera Festival. Dit wordt elk jaar in augustus georganiseerd. Zie www.teatridipesaro.it.

De Italiaanse componist componeerde in een periode van twintig jaar (1810-1829) veertig opera’s. Rossini speelt nog steeds een hoofdrol in Pèsaro waar ruim 200 jaar gelden zijn wieg stond. Het is een bedevaartsoord voor de klassieken, maar ook andere muziekliefhebbers ontkomen niet aan de componist. Bij een rondgang door de stad ligt de Via Rossini zeker op je route. In het Conservatorio Rossini staat zijn piano en in het Teatro Rossini worden de opera’s van zijn hand opgevoerd. Augustus is het Rossini-maand met het grote festival in een bijzonder theater.

Rossini Operafestival

Teatro Rossini

De uitvoeringen van het Rossini Operafestival vinden normaal gesproken plaats in het Teatro Rossini en de Adriatic Arena. Het festival wordt sinds 1980 georganiseerd en heeft als doel om alle opera’s die de componist schreef ten gehore te brengen en met name om aandacht voor de minder bekende werken te vragen. Wist je trouwens dat de wereldberoemde componist ook een groot kookliefhebber was? de Tournedos alla Rossini is een wereldberoemd recept van zijn hand. www.rossinioperafestival.it

2024 wordt een programma dat nog nooit zo uitgebreid is geweest, dat een periode van 17 dagen zal beslaan, 4 meer dan normaal, om meer mogelijkheden te bieden om de shows bij te wonen aan het publiek dat van over de hele wereld in Pesaro zal zijn, ook voor de evenementen van de Italiaanse Culturele Hoofdstad. Een hoofdprogramma voor de 45e editie van het Rossini Opera Festival, dat van 7 tot 23 augustus 2024 in Pesaro wordt gehouden.

Er worden vijf opera’s vertoond: twee nieuwe producties (Ermione en Bianca en Falliero) en drie hernemingen (The Extravagant Equivocation, The Barber of Seville en The Journey to Reims van de jongeren van de Accademia Rossiniana). Het concertprogramma omvat de wereldpremière in de herziening van de bronnen van de mis van Ravenna, de Cantate Il vero omaggio, twee opera-symfonische concerten en vijf Belcanto-concerten. Het programma wordt afgesloten met een concertante uitvoering van de Reis naar Reims, ter ere van de 40e verjaardag van de eerste uitvoering in de moderne tijd in het ROF1984.

Het festival wordt op 7 augustus ingehuldigd in het Scavolini Auditorium, een nieuwe theatrale ruimte, door Bianca en Falliero, die sinds 2005 niet meer in het ROF is opgevoerd. Roberto Abbado dirigeert het Rai National Symphony Orchestra en het koor van het Teatro Ventidio Basso. De drie voorstellingen vinden plaats op 11, 14 en 19 augustus.

Dit wordt op 8 augustus in het Teatro Rossini gevolgd door de première van Equivoco stravagante. Michele Spotti zal het Gioachino Rossini Philharmonic en het Koor van het Teatro della Fortuna leiden in de show gecreëerd door Moshe Leiser en Patrice Caurier. Herhalingen op 12, 16 en 21 augustus.

In de Vitrifrigo Arena op 9 augustus is het de beurt aan de tweede nieuwe productie, Ermione, die sinds 2008 afwezig is in Pesaro. Herhalingen op 13, 17 en 20 augustus.

De vierde opera op de affiche, die vanaf 10 augustus in de Vitrifrigo Arena te zien is, is De barbier van Sevilla. Herhalingen op 15, 18 en 22 augustus.

De 36e editie van de Accademia Rossiniana “Alberto Zedda”, die op 10 juli van start gaat, wordt op 15 juli afgesloten in het Teatro Rossini met het gebruikelijke slotconcert. De studenten, geregisseerd door Davide Levi, zullen op 16 en 19 augustus in het Scavolini Auditorium de hoofdrolspelers zijn van de Reis naar Reims, bedacht door Emilio Sagi en nieuw leven ingeblazen door Matteo Anselmi. De zangers van de Accademia Rossiniana zullen ook optreden in de Salons Rossini, concerten die worden gehouden in de historische dorpen van de provincie, en in de concerten in het Rossini National Museum.

Het concertprogramma is vol, met tien afspraken die allemaal gepland staan in het Rossini Theater. Het begint op 11 augustus met een wereldpremière: de Mis van Ravenna. Op 15 augustus volgt de Cantate Il vero omaggio, met Giulio Cilona als dirigent van het Gioachino Rossini Philharmonic en het Koor van het Teatro della Fortuna.

Er zijn twee opera-symfonische concerten: op 18 augustus dirigeert Alessandro Cadario Gregory Kunde en het Gioachino Rossini Philharmonic; op 20 augustus dirigeert Jacopo Brusa Giorgio Caoduro en het G. Rossini Symphony Orchestra. Er staan ook vijf Belcantoconcerten op het programma: hoofdrolspelers Eleonora Buratto (12 augustus), Pietro Spagnoli (13 augustus), Ramón Vargas (14 augustus), Sara Blanch (17 augustus) en Daniela Barcellona (21 augustus). Op 22 augustus zijn Delphine Constantin-Reznik (harp) en Roman Reznik (fagot) de hoofdrolspelers van Rossinimania.

Het ROF 2024 wordt op 23 augustus afgesloten in het Scavolini Auditorium met de concertuitvoering van de Reis naar Reims.

Historische badplaats

Pesaro, een eeuwenoude plaats waar kunst, strand en stad samen komen. De strandpaviljoens met hun open dak-etage zijn perfect om op de lange zomeravonden heerlijk na te tafelen. ’s Avonds bieden zij, samen met het oude centrum, een ontspannen uitgaansgelegenheid. Vergeet niet te reserveren want deze strandpaviljoens zijn populair.

Toeristen vinden in Pesaro zon, zee en zand. Het is dan ook één van de grootste badplaatsen aan de Adriatische kust, maar het is hier wel wat rustiger dan in Rimini, 36 kilometer erboven. De stranden van Pesaro, die zich vanaf de haven uitstrekken tot Fano, zijn opgenomen in de Bande Blu – en dus schoon en goed verzorgd. De stad grenst aan het Natuurpark Monte San Bartolo waardoor je hier aan de kust diverse prachtige kleine baaien vindt, zoals de Baia Vallugola. Een heerlijk beschutte plek om in ze zomer te genieten van de zee en de natuur.

Pesaro en de Bicipolitana

Artistiek aangelegd zijn ze dus zeker in Pesaro. In de stad die al in de tijd van de Romeinen bekend stond als het Pisaurum tussen Arinimum (Rimini) en Fanum Fortunae (Fano), kun je tegenwoordig goed fietsen. Er is zelfs een fietsnetwerk, gebaseerd metrolijnen. Iedere lijn heeft een eigen kleur, zoals je dat kent van de openbaar vervoerkaarten. Het fietspad zelf is ook in kleur en er staat een duidelijk nummer op. De blauwe lijn verbindt de haven met Fosso Sejore, aan de kust. De groene lijn gaat van Baia Flaminia naar Borgo Santa Maria langs de rivier de Foglia. De gele lijn gaat van het stadscentrum naar Pantano. Aan uitbreiding wordt gewerkt. Ook kun je er zelfs deelfietsen huren. Download daarvoor de app RideMovi en je ziet zo alle plaatsen waar de fietsen voor je klaar staan.

Pesaro

De Sfera Grande (1998) op Piazza della Liberta in Pesaro (links) is een van de bekendste kunstwerken van Amelio Pomodoro, de wereldberoemde beeldend kunstenaar, die in Pesaro is opgegroeid. Rechts het geboortehuis van Rossini, Via Rossini 34, Pesaro.

Vakantievilla in de buurt van Pesaro

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. We hebben ze zodanig ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op ongeveer 40 minuten rijden van het mooie plaatsje Pesaro.

De appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad heeft in de winter van 2022 een renovatie ondergaan en nu zal het ’s avonds ook feeëriek worden verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waardoor je gezien wordt. We geven tips en persoonlijke aandacht waardoor je net die leuke plek ontdekt of kunt eten in de beste restaurants.

Bekijk appartementen

Van Villa Fonti naar Pesaro


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen