Piagge | Murale Battaglia del Metauro Piagge – Grotta dell’Ipogeo Piagge – Guerrieri

 

Murale Battaglia del Metauro Cerbara Piagge
wijngaard Azienda Agragria

Murale Battaglia del Metauro Cerbara Piagge
Iets ten noorden van het dorp Piagge, bij località Cerbara aan de rivier Metauro, dient zich een bijzonder fenomeen aan: Murale Battaglia del Metauro Cerbara Piagge. Tegen de meer dan honderd meter lange betonnen wand van een spuikaal voor de nabijgelegen waterkrachtcentrale is in wit pleisterwerk een enorme voorstelling aangebracht. Die verbeeldt van de Slag aan de Metauro: levensgrote olifanten, krijgers, vrouwen en ruiters vullen de wand langs de Via Cerbara. Een Slag die werd gevoerd op het grondgebied van de huidige gemeente Terre Roveresche, waar de dorpen Piagge en Montebello deel van uitmaken.

Agrà
Als een stripverhaal wordt deze slag tussen de Romeinen en de Carthagen ter plekke op ware grootte tot leven gebracht. In 2020 gemaakt door de kunstenaar Agrà, pseudoniem voor Natale Patrizi, een bekende kunstenaar uit de Marotta, geboren in 1941 in Mandolfo, een dorp 20 km verderop.

Beslissende veldslag
We schrijven het jaar 207 A.C. Dat was het jaar waarin (volgens de Britse schrijver Edward Creasy,1851) één van de vijftien veldslagen werd gevoerd, die een beslissende invloed hebben gehad op de wereldgeschiedenis. In dit geval ging het om een slag die bepalend was voor het Romeinse Rijk – en daarmee voor de ontwikkeling van Europa.

Tweede Punische oorlog
In de 2e eeuw voor Christus omvatte het Carthager imperium delen van Afrika en Spanje. Daarmee waren de Carthagen in die tijd de grootste rivaal van de Romeinen. De Romeinen noemden hen Puniërs. Ze voerden er drie grote oorlogen mee, waarbij gestreden werd om de heerschappij in de westelijke helft van het Middellandse Zeegebied. In de tweede van deze oorlogen wist Carthago Rome ernstig te bedreigen.

Hannibal’s olifanterie
Na conflicten in Spanje besloot de Carthager legerleider Hannibal Barkas met de Romeinen af te rekenen, door hen rechtstreeks aan te vallen in Italië. Vanuit Spanje stak hij in 218 voor Christus met een groot leger de Pyreneeën en de Alpen over. Een leger wat grotendeels bestond uit Numidiërs en Moren, met een aantal gevechtsolifanten. De Romeinen deden een tegenaanval, maar werden verslagen bij het Meer van Trasimeno, evenals twee jaar later in een grote veldslag bij Cannae.

Hasdrubal’s Moren, Galliërs en Carthagiërs
Na jaren oorlog voeren zonder aanvoerroute, vroeg Hannibal zijn broer Hasdrubal Barkas om versterking. Die trok daarop vanuit Spanje naar Italië met een leger, dat bestond uit zo’n 30.000 Galliërs, Carthagen, Moren en Numidiërs, eveneens met gevechtsolifanten. Nog voor de beide broers elkaar hadden gevonden werd de Romeinse senator, consul en militair Gaius Claudius Nero getipt over de opmars van Hasdrubals leger in het Noorden van Italië. Hij mobiliseerde onmiddellijk een Romeins leger met meer dan duizend ridders te paard en tienduizenden infanteristen, waarmee hij met een snelheid van 60 km per nacht marcheerde vanuit Rome, de vijand tegemoet, aangevuld met een leger onder leiding van consul en generaal Marcus Livius, bijgenaamd ‘de Silinator’.

Slag aan de Metauro
Beide legers ontmoetten elkaar in de Valle del Metauro, zo’n15 km uit de kust, ten zuiden van deze rivier: op het grondgebied van het huidige Terre Roveresche. Daar kwam het tot een historische veldslag, die Gaius en Marcus wonnen. Het was voor het eerst sinds het begin van de Tweede Punische Oorlog dat de Romeinen een veldslag in Italië wonnen. Daarmee waren de kansen definitief gekeerd. Het Romeinse Rijk kon zich gaan richten op Europa. Volgens historici moet deze Slag bij de Metauro zijn gevoerd op 22 juni 207 voor Christus, ergens tussen Montebello en Montemaggiore al Metauro, daar waar nu Villa Fonti staat.

Het verhaal van deze strijd is door Agrà verbeeld op de muur van het spuikanaal bij Cerbara.

Grotta dell’Ipogeo di Piagge
In het dorp Piagge, in het noorden van de regio Le Marche, is onlangs een eeuwenoude ondergrondse schuilplaats ontdekt, die La Grotta dell’Ipogeo di Piagge wordt genoemd. De plattegrond van de gang met nissen opzij heeft de vorm van een kruis. Alhoewel je er op de wanden en het plafond vroeg-Christelijke symbolen vindt, is het waarschijnlijk niet gemaakt als Christelijke schuilkerk. De toegang bevindt zich aan een zijsteegje in een pand, waar nog geen twintig jaar geleden brood werd gebakken en verkocht. De grot is inmiddels mooi verlicht en op zaterdag- en zondagavond van 17:00 tot 20:00 uur open voor publiek. In het fraai ingerichte informatiecentrum wordt zowel de grot toegelicht als de muurschildering in Cerbara, even verderop.

Communie van de Apostelen
In de parochiekerk van Piagge, de Santa Lucia, vind je, na de ingang direct rechts, een schilderij met een opvallende interpretatie van Laatste Avondmaal: allegorisch, ietwat sinister, met een vleugje Hollandse en Vlaamse Meesters. Het schilderij is van de hand van een bekende kunstschilder uit de regio, die het oorspronkelijk maakte voor het nu schamele kerkje van de SS.mo Sacramento di Piagge.

Giovanni Francesco Guerrieri
De schilder is Giovanni Francesco Guerrieri, geboren in 1589, geschoold in Rome, gewoond in het nabijgelegen Fossombrone en later bij zijn dochter in Pesaro, waar hij 1657 is overleden. Guerrieri was een leidende figuur van de zeventiende-eewse schilderkunst in de regio Le Marche. Hij behoorde tot de school van de Caravaggisti, waar Rembrandt, Rubens en Vermeer toe gerekend kunnen worden.

Azienda Agragria Guerrieri – orgogliosi di essere agricoltori dal 1800
Tussen Cerbara en Piagge, aan de Via San Filippo, heeft de familie Guerrieri een prachtig agrarisch bedrijf. Behalve dat ze er linzen, kikkererwten en drumtarwe voor de regionale pasta verbouwen, staat dit boerenbedrijf bekend om haar olijf- en wijngaarden. De familie, die er trots op is om al sinds 1800 agrariërs te zijn, behoort tot de beste wijnbouwers in de streek. Graag laten ze je kosteloos proeven van hun wijnen in onderscheiden kwaliteiten. Op zomeravonden organiseren ze er concerten waar iedereen welkom is.

Van Villa Fonti naar Piagge


Routebeschrijving openen in Google Maps

Vakantievilla in deze gemeente Terre Roveresche

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. Die zijn zo ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op 15 minuten rijden van PiaggeDe appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad is recent gerenoveerd en ’s avonds feeëriek verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waar je gezien wordt. We geven je tips en persoonlijke aandacht, om net die ene leuke plek te ontdekken – zoals in het Parc San Boartolo – dat fijne restaurant waar je authentiek kunt eten voor een redelijke prijs.

Bekijk appartementen

Onze appartementen