Urbino

Tijdloos werelderfgoed
Urbino is bij uitstek een gezellige studentenstad, compact gebouwd op een van de heuvels te midden van het heuvelland in het noorden van Le Marche. Haar Università is al sinds 1506 het hart van de stad, die zich ontwikkelde tot een aangenaam geheel met prachtige pleintjes, straten met arcaden en binnenhofjes met winkeltjes en meer dan twintig restaurantjes. Uiteraard helpen de schilderachtige gebouwen om dit plaatje compleet te maken.

Grafelijk paleis
Het Palazzo Ducale is het kroonjuweel van Urbino. Veldheer en hertog Federico (1422-1482) wilde van Urbino een ‘ideale stad’ maken en gaf opdracht om haar in de 15e eeuw te herbouwen. Zelfs Leonardo da Vinci kwam eraan te pas. Het hertogelijk paleis werd het middelpunt van de stad. Vergeet, naast de belangrijke kunstcollectie waaronder La Muta van Rafaël, niet de tweede binnenplaats te bekijken, met haar historische tuinontwerp.

Raffallo
De stad is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Het was een van de voornaamste centra van de Italiaanse Renaissance. Schilders als Donato Bramante en Raffeallo Sanzio woonden en werkten er. Van de laatste is zijn geboortehuis, Via Raffello 57, ingericht als museum met schilderijen van hem en zijn vader Santi.

Urbino Le Marche Villa Fonti
Urbino villa fonti country house roadtrip
Urbino villa fonti country house roadtrip

Fortezza Albornoz
Loop door de Via Raffaello omhoog naar het Fortezza Albornoz, het fort met zijn twee torens boven op de Monde di San Sergio. Je waant je terug in de tijd en ervaart vanaf de torens een wijds uitzicht op de stad en haar omgeving. Aan die rand van het centrum kun je goed de auto parkeren. Vanuit de parkeergarage en de Parcheggio Mercatale ben je via de Corso Giuseppe Garibaldi snel in het historische centrum.

Mille Miglia
Elk jaar wordt de Mille Miglia gereden – soms door Urbino. De oldtimer race bij uitstek, waarbij reizen en elegantie verder gaan dan het gewone. Ooit begonnen als cross-country wedstrijd voor racewagens, die in Italië werd gereden tussen 1927 en 1957. Het was een snelheidsrace met de start en finish in Brescia, waarbij de deelnemers tot Rome kwamen. De legendarische naam verwijst naar de afstand van de route: zo’n 1.600 kilometer, wat ongeveer overeenkomt met duizend mijlen.

In 1977 is de Mille Miglia nieuw leven ingeblazen, in de vorm van een historische regelmatigheids- wedstrijd in etappes, waaraan de deelname is beperkt tot de auto’s, die ooit hebben deelgenomen aan de oorspronkelijke races – of daar tenminste voor waren geregistreerd. De huidige route gaat, evenals dat bij de klassieker het geval was, door Urbino. Dat levert prachtige plaatjes op: 400 tot 700 classic cars door de klassieke stad – door de Porta Valbona, over de Via Giuseppe Mazzini omhoog naar het Piazza della Repubblica. Vanwege de lunch stop voor de muren van het Palazzo Ducale kan je daar tussen de schitterende bolides op het Piazza Mercatale in gesprek met de deelnemers – die vaak ook de eigenaren blijken te zijn.

Vakantievilla in de buurt van Urbino

Het luxe huis Villa Fonti heeft zes appartementen. Die zijn zo ontworpen dat we ook twaalf hotelkamers kunnen aanbieden. De vakantievilla ligt op ongeveer 35 minuten rijden van dit hoogtepunt uit de renaissanceDe appartementen zijn kleurrijk ingericht met moderne voorzieningen. Alle appartementen worden in de zomer duurzaam gekoeld en in de winter duurzaam verwarmd.

Vanuit het zwembad heb je een adembenemend uitzicht over de heuvels van Le Marche. Het zwembad is recent gerenoveerd en ’s avonds feeëriek verlicht. Villa Fonti is een kleinschalige accommodatie waar je gezien wordt. We geven je tips en persoonlijke aandacht, om net die ene leuke plek te ontdekken – zoals in Urbino – dat fijne restaurant waar je authentiek kunt eten voor een redelijke prijs.

Bekijk appartementen

Van Villa Fonti naar Urbino


Routebeschrijving openen in Google Maps

Onze appartementen