Verken het historisch centrum van Le Marche

Ancona historisch centrum Le Marce

Verken het historisch centrum, waar de zon over zee opkomt en ondergaat

Toen in de 4e eeuw voor Christus een kleine groep Grieken, nadat ze Syracuse hadden verlaten om de Adriatische kust te gaan verkennen, sprakeloos achterbleven voor het prachtige Kaap Conero, met zijn natuurlijk golvende hellingen, was het tweede wat ze dachten te doen (de eerste was hoogstwaarschijnlijk een verfrissend bad in het kristalheldere water) een stad te stichten. En zo werd Ancona geboren, tegenwoordig de regionale hoofdstad, wier naam in het Grieks (Ankon) elleboog betekent.

Nog steeds dezelfde kleine groep Grieken, die tot het geslacht van de Doriërs behoorden, dacht… het is goed om de hele structuur van het nieuwe stedelijke centrum op te zetten alsof het een acropolis is (vandaar de bijnaam van ‘Dorische stad’), architectonisch ontworpen om vooral vanaf de zee gewaardeerd te worden. Het lijdt daarom geen twijfel dat een van de mooiste uitzichten van Ancona is dat wordt genoten door degenen die aankomen door aan te meren in de haven.

Maar ik zou ook een andere aanraden. Verlaat de snelweg bij de tolpoort Ancona Nord, in plaats van de klassieke snelweg of de provinciale weg te nemen, volg vanaf Falconara Marittima de borden naar het Zoo Park. Neem op een gegeven moment de zogenaamde Barcaglione weg: sla linksaf en laat je blik langs de hele kust dwalen, tot aan de haven van Ancona en het voorgebergte van Conero. Je bent sprakeloos voordat je de stad bereikt.

Als het waar is dat Ancona zich sinds de oudheid onderscheidt door de intense commerciële uitwisselingen, de geest van onafhankelijkheid van de inwoners en de talrijke illustere persoonlijkheden die er hebben gewoond, wat meer dan wat dan ook altijd heeft bijgedragen om het zo fascinerend te maken, is de conformatie volledig natuurlijk. In feite ziet het eruit als een ingewikkelde ups en downs van heuvels, stranden, kliffen en valleien, wier ongebruikelijke elleboogvorm een zeer zeldzaam fenomeen is in de rest van Italië bepaalt: zonsopgang en zonsondergang boven de zee.

Huur een vakantie appartement in Le Marche. Villa Fonti biedt accommodatie met eigen kookgelegenheid in Orciano di Pesaro. Het beschikt over een tuin met een buitenzwembad.

Als het weer goed is en het klimaat mild, dan kun je de ervaring niet missen om je ondersteboven te voelen en je richtingsgevoel in de war te brengen, terwijl je kijkt naar de zon die in het oosten ondergaat. In werkelijkheid is dit natuurlijk niet het geval, het is een optisch effect vanwege de geografische ligging van de stad en haar structuur. Maar terwijl je daar bent, voor die bal van vuur die neerdaalt op de zee totdat de zon de zee ontmoet en erin verdwijnt, probeer de aardrijkskunde en astronomie te vergeten, laat je vangen door een wonderbaarlijke betovering der natuur.

Maar wees voorzichtig, want het fenomeen is vanuit geen enkel gezichtspunt zichtbaar. Ik raad een paar strategische locaties aan: de eerste is de kathedraal, op de Guasco heuvel; de tweede de oude vuurtoren, op de top van de Kapucijnenheuvel.

Om ze te bereiken, is het de moeite waard om een stukje te wandelen terwijl je stiekem het historische hart van de stad binnensluipt. Als je door steegjes, bogen en zuilen loopt, heb je eerst het gevoel alsof je verdwaald bent in een kronkel van Venetië, dan dat je in het oude Rome bent beland, dan dat je de gouden eeuw van de Renaissance beleeft en tenslotte dat je terug bent gegaan in tijd tot tijdperk van de Middeleeuwen.

In feite presenteert Ancona een mix van architecturale stijlen om je hoofd te doen tollen, vanwege zijn meerdere verledens. De route van het gotische Venetië omvat bijvoorbeeld Via della Loggia met de Loggia dei Mercanti, de kerk van San Francesco alle Scale en die van Sant’Agostino; terwijl de Romeinse aanwezigheid imposant blijkt uit de muren van de boog van Trajanus en het amfitheater. Wat de Middeleeuwen betreft, we vinden het in de architectuur van het Palazzo del Senato en Palazzo degli Anziani, evenals in Santa Maria della Piazza. Er moet dan een aparte discussie worden gevoerd over Luigi Vanvitelli, die de Lazzaretto, de Clementine boog en de gevel van de kerk van de Gesù voor de Dorische stad heeft gebouwd. Je dorst lessen bij de Tredici Cannelle fontein, lokale specialiteiten proeven in Bontà delle Marche en misschienals een bezoek brengen aan het Nationaal Archeologisch Museum (in het Palazzo Ferretti). Bij zonsondergang kun je rustig de kathedraal of de oude vuurtoren bereiken. En denk aan niets anders, om zo één te worden met de zon, met de zee en met wat je omringt.

Huur een vakantie appartement in Le Marche. Villa Fonti biedt accommodatie met eigen kookgelegenheid in Orciano di Pesaro. Het beschikt over een tuin met een buitenzwembad.